Nyt on tullut aika pyytää teiltä rakkailta asiakkailta apua. Tai olisi ollut jo hetki sitten. Tällä hetkellä Puinen tilanne on vaakalaudalla, tässä postauksessa kerron meidän tilanteestamme hieman tarkemmin.

Kaikki alkoi jo koronasta. Tuo “koronakevät” kesti yllättävän pitkään, ja useampi yrittäjä varmasti sai räpiköidä useampaan otteeseen syvemmästä päästä taas kuiville, eikä kaikki siitä selvinneet, niin valitettavaa kuin se onkin. Meidän yrityksellämme oli onnea, kun sen yli pääsimme ja tulevaisuus alkoi näyttää valoisalta. Kaikki “Support your local” -tyyppiset kampanjat koko maassa tukivat varmasti useiden kotimaisten brändien taivalta.

Ehdimme hetken hengähtää, ja taas ilmaantui yksi kriisi maailmaan lisää. Tähän emme osanneet reagoida tarpeeksi nopeasti oikeilla toimilla yrityksen sisällä, vaan toivoimme ja uskoimme tulevaan, vaikka pelko on välillä lamaannuttanutkin. Taas useiden muidenkin yrittäjien lailla räpiköimme kevään taas, mutta valitettavasti kuitenkin koronan jäljiltä säästöt ja kassat oli edelleen käytetty, niin kevään kriisi ajoi meidät, kuten ihan liian monen muunkin ihanan kotimaisen pienyrityksen talouden melkoiseen ahdinkoon.

Ahdinkoa ei ole helpottanut meidän osalta puun ja sitä myöten vanerin, sekä niin monen muun raaka-aineen ja materiaalin hinnan nousut, eikä nykyinen energiakriisikään. Kaikki kulut ovat karanneet käsistä, puun, liiman ja viilujen hinnan nousut näkyy suoraan vanerin hinnassa. Useissa tuotteissa käyttämämme magneetit on kiven alla, kun saatavuus on heikentynyt. Tilalle olemme testailleet erilaisia ratkaisuita, ja luoneet uudenlaisia tuotteita korvaamaan aiemmat. Myös esimerkiksi postin pakettien hinnat alkaa olla jo sillä tasolla, että hirvittää, kuinka korkealle ne voivat vielä nousta. Mihin nämä kaikki kulut ujutetaan, kun kuluttajien ostovoima sen kuin heikkenee muutenkin?

Tottakai matkassa on paljon positiivistakin, on ollut ihana huomata, että edelleen meillä riittää töitä ja tilauksia, joita saamme ilolla tehdä työhuoneella päivästä toiseen. En voi kyllin kiittää jokaista ihanaa yritystä, asiakasta, seuraajaa, kommentoijaa ja muuten vain sparraajaa, mitä mentaalista lääkettä te meille annatte jokaisella teollanne, sillä niillä on valtavan iso merkitys. Harmillisesti tämän hetkinen tilausmäärä ei kuitenkaan meinaa riittää kattamaan keväällä jo kertymään alkaneita velkoja. Ja olemme kyllä tällä hetkellä myös huomattavasti jäljessä siitä myynnistä, mitä viime vuonna tässä vaiheessa vuotta on ollut, toki kulut ovat työntekijöiden vähentyessä pienentyneet roimasti. Muutoinkin olemme niin yrityksen puolella kuin omassa elämässämmekin yrittäjinä karsineet kulut mahdollisimman minimiin, jotta saisimme laskut maksettua, ja vielä säästettyä yrityksemme.

Usean eri tahon kanssa olemme miettineet jatkotoimia, ja kaikki ovat kertoneet Puinella olevan vielä hyvin mahdollisuuksia selviytyä haasteista, mutta siihen tarvitsisimme silti teidän apua. Jokainen tilaus auttaa meitä eteenpäin. Äärimmäisen kiitollisia olemme myös, jos jaatte tätä viestiä eteenpäin, seurailette ja tykkäilette postauksistamme somessa, ne on hyvin tarpeellisia ja arvokkaita tekoja myös! Olemme laittaneet verkkokauppaan useamman tuotteen, jotka oli määrä julkaista vasta tammikuussa. Lisäksi laitoimme kassalle tippi-mahdollisuuden, eli halutessanne, voitte lahjoittaa meille ostoksienne lomassa pienen summan meidän auttamiseksi. (Tippi on meille veronalaista tuloa samaan tapaan kuin muu myyntikin.) Jokaiselle tällä viikolla tilauksen tehneelle laitamme mukaan meidän logolla varustetun hukkamateriaalista valmistetun polettiavaimenperän kiitokseksi.

Olemme tehneet, ja teemme edelleen kaikkemme, että saisimme pitää ihanan työmme ja elämäntapamme. Parin viime vuoden aikana se on vaatinut enemmän, mutta antanut myös valtavasti. Omaa työtä ei haluaisi heittää hukkaan kääntämättä kaikkia kiviä. ja tämä on niistä kivistä yksi, jonka “alle” haluamme kurkistaa, mitä tällä kiven käännöllä saisi aikaan. Minua ei ole moneen vuoteen jännittänyt ja pelottanut niin paljon, kuin tätä tekstiä kirjoittaessa ja julkaistessa. Kiristelin hampaita, tärisin ja itkin useaan otteeseen tietokoneen ääressä, kun mietin, että mitenhän tämä otetaan vastaan. Onko tämä tuhoon tuomittu ajatus, voisiko tosiaan tämän kautta löytyä apua ja auttajia, vai onko kaikilla yhtä huono tilanne. Pian se nähdään.

Aikaisempina vuosina olemme Black Fridayn aikaan julkaisseet “Puinen perjantai on parempi kuin musta” -kampanjan, jonka tarkoituksena ei ole ollut alentaa tuotteiden hintoja, vaan ideana on ollut lahjoittaa tietty osa myynnistä hyväntekeväisyyteen. Tänä vuonna tuo “Puinen perjantai” pidetään edelleen saman sisältöisenä, sillä erotuksella, että hyväntekeväisyyskohde on tällä kertaa niinkin lähellä, kuin meidän yrityksemme tukeminen. Voin luvata, että kaikki myyntituotot ohjataan 100% verojen ja muiden laskujen maksamiseen, ja siten yhteisen hyvän tekemiseen yrittäjyyden myötä.

Kiitän jo nyt nöyrästi jokaisesta tilauksesta ja tipistä, joista ihan joka ikinen auttaa meitä hankalassa tilanteessa eteenpäin.

  • Jasmiina K / Puine