fbpx

Kasvukipuja

Kun tässä pikkuhiljaa, tai ei edes niin pikkuhiljaa homma on mennyt eteenpäin, on kai ihan luonnollista yrittäjänä tuntea kasvukipuja. Näitä hetkiä aina ajoittain tulee, ja muutama päivä tai viikko menee miettiessä, onko tämä oikeasti sitä mitä haluan tehdä, ja onko tämä seuraava askel, jonka olen ottamassa, nyt varmasti askel oikeaan suuntaan. Varmasti jokainen yrittäjä joutuu taistelemaan omassa mielessään, niin minäkin. Usein siellä tunne ja järki on ne kaksi osapuolta, joita täytyy punnita ja kuunnella molempia, ja yrittää sitten tehdä oikeat ratkaisut. Usein kuuntelen intuitiota ja tunnetta enemmän, mutta onneksi myös järkeä on ollut vähän pelissä. Selvästi olen osannut tehdä oikeita ratkaisuja ja oikeita asioita, kun nyt olemme tässä. Silti epäonnistumisia on mahtunut mukaan, kaikki ei ole aina mennyt nappiin. Niiden jälkeen noustaan ylös, yritetään oppia virheistä, ja korjataan kaikki korjattavissa oleva.

Joka ikistä uutta isompaa hankintaa, kehitysaskelta, muuttoa, työntekijää ja messupaikkaa ennen on risteys. Voi kääntyä moneen suuntaan, tai pysyä siinä, tai jopa ottaa askeleita taaksepäin. Kun työelämän isot kysymykset on olleet käsillä, on onnekseni tukenani ollut niin oma mieheni, ja muu perheeni, sekä myös yrittäjäkolleegat, ja se aiemmin mainitsemani Ladec. Aina on voinut jutella jollekin, miettiä yhdessä eri vaihtoehtoja, ja punnita ratkaisuja monelta eri kantilta. On ollut ihanaa saada tukea, näkökulmia, kritiikkiä, kannustusta ja mielipiteitä monelta suunnalta.

Kun Puine on nyt kolme vuotias, ja jokainen tilikausi on tuplattu edellisestä, olen luonnollisesti ollut ihanan innoissani ja ylpeä omasta työstäni. Olen pärjännyt. Olen saanut ihania ihmisiä jakamaan työtä kanssani, ja nautin työstäni. Mutta miksi se kasvu sitten pelottaa? Vastuu useasta työpaikasta, ja usean ihmisen toimeentulosta on varmasti yksi syy. Olen myös kokenut riittämättömyyttä sekä kotona, että töissä, kun välillä on vaan liian paljon töitä. Se on ihana asia. Mutta myös iso haaste ajankäytön kannalta. Toisaalta nyt on hyvä, mutta toisaalta Puine voisi olla vielä jotain isompaa.

Olen pystynyt pitämään Puinen perusideologian ja arvot samana alusta asti. Tarjoamme ensisijaisesti tuotteita yksityisille, ihan tavallisille ihmisille. Sydäntä lähellä on erityisesti kaikki kustomoitavat asiat, joita tehdäänkin ylivoimaisesti eniten. Kaikenlaiset kakkukoristeet tuovat puolet leivästämme. Olemme tästä erittäin iloisia. Tämä kuitenkin tilausmäärien kasvaessa on alkanut mietityttämään, että voidaanko tarjota näin suurta määrää kustomoitavia tuotteita, onko se järkevää. Toistaiseksi haluamme näiden tekemistä ilolla jatkaa. Myös yritystilaukset ovat lisääntyneet huimasti, ja teemme niitäkin mielellämme, koska sielläkin takana on aina meitä ihmisiä. Monien yritysten kanssa olemme saaneet taivaltaa matkaa jo koko sen kolme vuotta, kun Puine on ollut olemassa.

Suunnitelmallisuus on ollut aina heikkouteni. En osaa suunnitella kovin pitkälle elämää ylipäänsä, niin miten sitä osaa suunnitella useita vuosiakin eteenpäin yrityksen tavoitteita ja liikevaihtonäkymiä. Olen impulsiivinen ja spontaani, ja vaihdan suuntaa nopeastikin, jos tuntuu, ettei edellinen suunta ollutkaan oikea tai joku ei toimikaan. Osa jutuista siis useasti jää kesken, ja roikkuu pitkään Trellon (huikean hyvä “tehtävä lista” reaaliaikaisesti usealle käyttäjälle) työlistalla, joskus ne saatetaan loppuun, joskus ei.

Nyt etenkin tänä aikana, on ollut raastavaa yrittää miettiä, mikä on parhaaksi niin itselle, perheelle, Puinelle, kuin kaikille työntekijöillemmekin. Oikeat ratkaisut tietää oikeiksi vasta aikojen päästä, eikä nyt heti, kun ratkaisut on tehty. Nyt pitää yrittää ajatella niin, että kaikilla olisi työpaikka vielä tämän epidemian jälkeenkin, ja teemme kaikkemme sen eteen. Silti olemme surullisin mielin joutuneet vähentämään työntekijöidemme tunteja, ja lisänneet sitä mukaa omia, koska ajat ovat epävarmat, lisäksi pitkäaikainen asiakaspalvelijamme Iitu lopetti työnsä juuri meillä kokonaan uuden työpaikan vuoksi. Te olette onneksi ihanasti muistaneet tehdä tilauksia, ja toivon, että teette jatkossakin.

Jaa ajatuksesi