Pikkuhiljaa aikuistuessa olen pohtinut tätä asiaa. Mitä on menestys? Mitä tarvitsee menestyäkseen? Minkälainen ihminen on menestynyt? Kuka sen menestyksen määrittää?

Olen tullut tähän mennessä siihen tulokseen, että jokainen määrittää oman käsityksen menestyksestä. Toiselle se tarkoittaa rahaa, toiselle aikaa. Minä ajattelen menestyksen olevan sitä, että menestynyt ihminen on pystynyt rakentamaan itselleen elämän, jossa on onnellinen. Se ei välttämättä tarkoita mitään maallista omaisuutta, tai kunniaa, vaan on enemmänkin kiinni juuri siitä, mitä kukanenkin tahtoo. Eikä sitä elämää yksinään voi rakentaa. Tai ainakin itse uskon, että suurin osa omasta menestyksestä on kiinni ympäristön vaikutuksesta, tuesta ja myös ihan puhtaasta tuurista.

Jokainen on varmasti kuullut sanonnan ” oikeassa paikassa oikeaan aikaan ” pitää monessa kohtaa paikkaansa ainakin omalla tähän astisella elämän polulla. On ollut paljon hetkiä, kun on tajunnut, että hitsit, tässähän ollaan just oikeaan aikaan oikeassa paikassa, ja näin asioita on päässyt tapahtumaan. Uskon aina jonkinlaiseen johdatukseen, ja luotan siihen, että kaikella elämässämme on tarkoitus. Vaikkemme itse aina huomaa vastoinkäymisten ja ikävien tapahtumien kohdalla ajatella niistä mitään hyvää, mutta myöhemmin olen monesti havahtunut ymmärtämään, mikä merkitys noillakin asioilla on ollut omaan elämään.

Kaiken kukkuraksi me suomalaiset olemme usein liian nöyriä tunnustamaan omassa elämässä menestymistä. Sitä ei haluta välttämättä myöntää edes silloin, kun joku toinen sanoo, että vitsit sulla menee kivasti. Ja usein oman työn ja elämän sattumien seurauksena tullutta onnellista elämää vähätellään, ehkä koska ajatellaan jollain muulla menevän vielä paremmin. Mutta entä jos se oma tilanne riittäisi, oma onnellisuus, vaikka se ei tarkoittaisi miljoonaomaisuutta, kolmea autoa ja omakotitaloa, vaan juuri sitä tyytyväisyyttä ja onnellisuutta juuri siinä sinun omassa elämässämme.

Minä olen menestynyt, olen kohta 30 vuotias, olen saanut jo paljon enemmän mitä koskaan osasin toivoa. Minulla on ihana perhe, vallan mainio työ ja työkaverit, ja elämä on kantanut hyvin. Olkaamme siis jokainen menestyneitä omassa elämässämme. On hyvä välillä pysähtyä ajattelemaan omia saavutuksia, niitä pienimpiäkin, ja taputtaa itseä olalle, että hyvä minä, minä pärjään ja osaan, tämä riittää.

  • , Jasmiina K / Puine