Osa teistä tietänee ja muistanee meidän viime vuonna julkaiseman “Avunpyyntö“-viestin somessa, uutiskirjeenä ja blogitekstinä. Siitä on kohta vuosi. Olemme senkin jälkeen kirjoittaneet aiheesta blogiin otsikolla “Puinen kuulumisia“, mutta sekin on päivätty helmikuulle. Tämä teksti on pitkä, mutta tässä avoimesti ajatuksiani tämän hetkisestä tilanteesta. Aiheina yrittäjyys ja yrittäjyyden haasteet.

ALKUVUOSI

Tämä on hyvä “vuosipäiväkatsaus” kun yrityksemme ensimmäisistä askeleista NY-yrityksenä tulee 5.10. kuluneeksi kokonaiset 7 vuotta.

Täällä me, eli minä Jasmiina ja mieheni Anssi, olemme edelleen, vaikka vuosi on ollut jälleen kerran vähintäänkin haastava. Tammi- ja helmikuu on monilla aloilla hiljainen, ja niin on meilläkin. Tähän on “totuttu” vuosien varrella. Normaalisti marras-joulukuussa tehdään töitä sen alkuvuodenkin edestä niin, että sillä puskurilla eletään sitten alkuvuosi. 

Tänä vuonna tässä oli poikkeus, sillä haastavan edellisvuoden aikana velkaa pääsi kertymään sen verran, että olemme eläneet aikalailla kädestä suuhun yrityksen talouden kanssa koko vuoden. Koko kevään oli kuitenkin tunne, että tilanne paranee, niin kuin se paranikin, sen näytti luvutkin.

KESÄ

Kunnes sitten tuli kummallinen kesä. Kesä ja kesälomat. Tämän vuoden kesä oli edellisistä kesistä merkittävästi poikkeavan hiljainen kesä. Sekä yritystilaukset että yksityistilaukset on olleet pienempiä ja niitä on ollut selvästi vähemmän. Olimme varautuneet siihen, että kesän aikanakin on reilusti töitä, ja ilmoitimme loma-ajat niin, että yhteensä lomaa saisimme pidettyä noin kolmisen viikkoa. Tosiasiassa noiden viikkojen välissäkin olimme toinen vanhempi aina lomalla lasten kanssa, kun töitä ei ollutkaan samaa määrää mihin olimme tottuneet ja varautuneet. Toki tästä seurasi paljon ihania kesäpäiviä rannalla, puistoissa ja kotona, mikä oli meille kesästä nauttiville oikein mukavaa. Noidenkin kesäpäivien aikana kuitenkin takaraivossa oli se totuus, että kesä oli Puinen yrityksen näkökulmasta todella heikko. 

Olemme pohtineet erilaisia vaihtoehtoja ja tuntuu, että olemme samassa tilanteessa kuin vajaa vuosi sitten. Jatkuvasti saa miettiä, jatkaakko vaiko ei. Sinnitelläkkö vielä, vai luovuttaakko. Vielä emme ole päättäneet ainakaan lopettaa, vaan olemme eläneet päivä kerrallaan, viikko kerrallaan, kuukausi kerrallaan. Yrittäjyys näinä aikoina on ollut todellinen haaste. Silti, rakkaudesta lajiin, oman työn jatkaminen on ollut luontevaa. Usko omaan tekemiseen ja luottamus tulevaan on omia vahvuuksia. Välillä on toki päiviä, kun ne horjuu, mutta pääsääntöisesti on pystytty pitämään positiivista tunnetta ja ilmapiiriä yllä.

UHKATEKIJÄT JA KILPAILU

On ollut raastavaa lukea ja kuulla monesta yrittäjäkollegasta, jotka ovat tehneet päätöksen lopettaa yritystoiminnan. Näin pikkuhiljaa pienet ihanat suomalaiset yritykset kaikkoavat maailmankartalta. Samaan aikaan ympäri Suomea avataan yhä vain lisää Normaleita, Tigereita sun muita, ja Temut, Wishit ynnä muut valtaavat verkkokauppa-alaa isolla kädellä. 

Lisäksi jatkuvasti tulee laserleikkausta tekeviä yrityksiä lisää. Kilpailu itsessään ei ole pahasta, päinvastoin. Kilpailijat “pakottavat” olemaan ajan hermolla ja pysymään virkeinä. Silti meidän on todettava, että valikoimien ollessa hyvin samankaltaisia meidän ja muiden yritysten kanssa, niin hinta näyttää olevan se, jolla kilpaillaan ja joka myös ratkaisee monelle asiakkaalle. Se on ymmärrettävää tänä aikana, kun talouksien ja perheiden tulot eivät ole nousseet samaa tahtia, kuin kulut ovat nousseet. 

Saamme tästä hinta-asiasta myös yhä useammin viestejä ja puheluita, ihan siis esimerkiksi että “haluaisimme tilata teiltä mutta tuolla ja tuolla on edullisempi, niin voitteko laskea meille hintaa siihen, niin tilaamme teiltä”-tyyppisesti. Tämä on meille tosi vieras tapa toimia, hinta edellä siis.

Harva työssäkäyvä varmaan joka päivä saa “tingata” omaa palkkaansa työnantajan kanssa niin, että aamuisin käydään keskustelua, että millä hinnalla tänään tehdään töitä. Meillä se on kuitenkin lähes päivittäistä. Sitä kai se yrittäjyys pohjimmiltaan on, oman työn arvon määrittämistä.

Me Puinella olemme halukkaita panostamaan laatuun niin raaka-aineissa kuin työn jäljessäkin. Voit olla varma, että toimintamme on kotimaista, verstaamme on Lahdessa ja valmistamme kaikki tuotteemme siellä itse. Pakkaamme itse, käytämme kotimaisia tarvikkeita myös pakkaamiseen. Lyhyesti; ostamalla meiltä, tukee myös paljon muuta tuotantoa ja työllisyyttä kotimaassa. 

MITÄS SITTEN SEURAAVAKSI

Meillä on työhuoneen seinällä taulu, jossa lukee näin;

 “Lopulta asiat aina järjestyvät. Jos eivät järjestyei olla vielä lopussa.”  – Hidasta elämää

Tuo taulu luo päivittäin uskoa, toivoa ja luottamusta tulevaan, parempaan tulevaan. Tällä hetkellä toimintamme voi jatkua toistaiseksi. Herkällä korvalla olemme kuitenkin valmiita tekemään äkkinäisiäkin päätöksiä tilanteen niin vaatiessa.

Kaikkien muiden päätösten ohella olemme tarkastelleet tilastoja ja päättäneet jälleen supistaa ja poistaa tiettyjä tuotteita ja tuotekategorioita valikoimistamme. Laitoimme verkkokauppaan “OUTLET” (klikkaa linkistä suoraan katsomaan poistuvia tuotteita) osastoon kaikki tuotteet, jotka poistuu valikoimistamme. Niitä on vielä mahdollisuus tilata 15.10.2023 saakka. Osassa on varastosaldot niin, että niitä on tässä muutama, emmekä tee niitä enää lisää, osaa on mahdollisuus tehdä vielä tilausten perusteella.

Joka tapauksessa tosiasia on, että ilman teitä asiakkaita ja teiltä tulevia tilauksia ei meidänkään yritys pyöri. Kova toive on, että saisimme jatkaa vielä teidän tilausten kanssa pitkään. Joka ikinen aamu, kun katson tilauksia ja tulostan lähetyslistat, olen äärimmäisen onnellinen jokaisesta tilauksesta.

Eli ei muuta kuin edelleen “valmiina seikkailuun” ja täällä ollaan!